خشکی، سوزش و خارش واژن، درد یا خونریزی حین مقاربت و زیاد دستشویی رفتن می تواند از علائم واژینیت آتروفیک یا همان آتروفی واژن باشد.
اگر شما هم جزء ۷۰ درصدی هستید که خجالت می کشند در مورد این علائم با پزشک خود صحبت کنند و یا از پمادهای واژینالی استفاده می کنید و علائم تان بدتر شده حتما این مقاله را بخوانید.
دکتر مهنوش خدابخش، جراح و متخصص زنان در این مقاله به شما خواهند گفت واژینیت آتروفیک چیست؛ چطور ایجاد می شود و آیا قابل درمان هست یا نه. برای دسترسی سریعتر به تیترها می توانید از فهرست استفاده کنید.
بیماری آتروفی واژن چطور ایجاد می شود؟
کاهش هورمون استروژن علت آتروفی واژن است. چون این هورمون نقش حیاتی در حفظ روانکاری و سلامت بافت واژن دارد. موارد زیر از علل کاهش هورمون استروژن در زنان هستند:
- یائسگی یا یائسگی زودرس
- شیردهی
- مصرف برخی داروهای هورمونی
- روشهای درمان سرطان (شیمی درمانی، پرتودرمانی، …)
- جراحی برداشتن تخمدانها
با کاهش سطح استروژن، بسیاری از خانمها دچار خشکی، نازکی و شکنندگی دیواره واژن شده و مستعد التهاب و عفونت های واژینالی مزمن می شوند.
آتروفی واژن چقدر شایع است؟
بیماری آتروفی واژن در زنان یائسه شایع تر است و بین ۵۰ تا ۸۵ درصد از آنها این بیماری را تجربه می کنند. چون در این دوران، سطح استروژن حدود ۸۵% کمتر از قبل می شود. به همین دلیل است که معمولا ما به آتروفی واژن، سندرم ادراری-تناسلی یائسگی هم می گوییم.
اما واژینیت آتروفیک در هر سن دیگری هم می تواند رخ دهد. معمولا حدود ۱۵ درصد از خانم ها قبل از یائسگی به دلیل استرس، قرصهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی و شیردهی دچار آتروفی واژن می شوند.
برای درمان خشکی و آتروفی واژن با RF در رشت، شما هم می توانید از سالها تجربه دکتر مهنوش خدابخش، جراح و متخصص زنان و زیبایی زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۱۳۳۲۱۳۳۰۳۲ تماس بگیرید.
علائم آتروفی واژن
علائم واژینیت آتروفیک بسته به شدت این بیماری به صورت زیر بروز می کند:
- درد، خشکی، خارش یا سوزش واژن
- ترشحات غیرمعمولی واژن مثل ترشحات آبکی
- بی اختیاری ادراری زنان در صورت آتروفی شدید
- سوزش ادرار و تکرر ادرار
- بیشتر شدن عفونت های دستگاه ادراری و عفونت های قارچی واژن به دلیل کاهش ترشحات مخاطی و خروج میکروبها از واژن
همچنین برخی از بیماران درد، خونریزی و عدم روانکاری واژن حین رابطه جنسی را نیز تجربه می کنند.
آتروفی واژن چطور در معاینه تشخیص داده می شود؟
متخصص زنان در معاینه لگنی خانمهایی که علائم آتروفی واژن را نشان می دهند، موارد زیر را مشاهده می کنند:
- رنگ پریدگی و شکنندگی بافت دیواره واژن
- کوتاه شدن و سفت شدن کانال واژن
- از بین رفتن چین های داخل کانال و مسطح شدن مجرا
گاهی نیز از آزمایش ادرار و سنجش PH (اسیدیته واژن) برای تشخیص آتروفی واژن استفاده می کنیم.
راههای درمان آتروفی واژن
راههای درمان آتروفی واژن متنوع هستند و بسته به شدت آتروفی تعیین می شوند. این راهها عبارتند از:
درمان های غیر هورمونی: استفاده از مرطوب کننده ها یا روان کننده های واژن برای دو تا سه بار در هفته که البته بسیاری از بانوان از بی تاثیر بودن آن شکایت دارند.
استروژن تراپی موضعی: با استفاده از کرم، حلقه، شیاف و یا قرصهای واژینالی حاوی هورمون انجام می شود.
هورمون تراپی سیستمیک: بازگرداندن ضخامت و قابلیت ارتجاعی بافت واژن با مصرف داروهای هورمونی است. این روش به دلیل عوارضی که دارد برای همه خانم ها مناسب نیست و اغلب بانوان مایل به انجام آن نیستند.
لیزر آر اف واژن: این تنها راه درمان قطعی آتروفی واژن در رشت بدون ایجاد هیچ عارضه ای است. RF بهترین جایگزین برای هورمون تراپی و جوانسازی واژن در رشت به حساب می آید.
برای درمان واژینیت آتروفیک اگر هیچ روشی جواب ندهد، تنها روش درمان شما آر اف خواهد بود. در ادامه مقاله متوجه می شوید که چرا این روش را به بیماران توصیه می کنیم.
درمان واژینیت آتروفیک با آر اف واژن در رشت
اصلی ترین روش درمان واژینیت آتروفیک انجام آر اف واژن در رشت است. چون به جز درمانهای هورمونی که ضرر دارند، بقیه روشها در حد تسکین علائم هستند و آتروفی را برطرف نمی کنند. ولی RF واژن به طور طبیعی باعث بازسازی و تقویت دیواره های واژن می شود.
چون پرتوهای آر اف مثل لیزرهای CO2 که برای درمان خشکی واژن در رشت به کار می روند، با عبور از لایه مخاطی واژن باعث گرم شدن این لایه، بهبود خونرسانی و تغذیه بافت مخاطی می شوند. در نتیجه کلاژن سازی در لایه مخاطی افزایش می یابد.
اما تاثیر اصلی آراف در درمان آتروفی واژن این است که امواج رادیوفرکانسی آن فراتر از لایه مخاطی رفته و به عمق عضلات واژن نفوذ می کند. این امواج با ایجاد ارتعاش در تارهای عضلانی باعث تقویت آنها شده و ضخامت لایه دیواره واژن را به حالت عادی بر می گردانند.
کی می توانیم نتیجه درمان خشکی و آتروفی واژن با آر اف را ببینیم؟
طول دوره درمان معمولا ۳ ماه است و بعد از تکمیل جلسات می توانید نتیجه نهایی آر اف واژن را ببینید.
تعداد جلسات درمان آتروفی واژن با RF چقدر است؟
معمولا برای درمان آتروفی واژن ۳ جلسه آراف انجام می شود اما ممکن است با توجه به شرایط بیمار مثلا شدید بودن آتروفی یا کند ترمیم شدن دیواره واژن تعداد جلسات بیشتر شود. فاصله جلسات هم معمولا یک ماه است.
البته در بعضی افراد لازم است علاوه بر بیشتر شدن تعداد جلسات، ۳ یا ۶ ماه بعد از اولین دوره آراف، دوباره چند جلسه دیگر آر اف واژن را تکرار کنند تا ماندگاری درمان بیشتر شود.
برای درمان خشکی و آتروفی واژن با RF در رشت، شما هم می توانید از سالها تجربه دکتر مهنوش خدابخش، جراح و متخصص زنان و زیبایی زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۱۳۳۲۱۳۳۰۳۲ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
آتروفی واژن بیماری است که در اثر کاهش هورمون استروژن رخ می دهد و باعث التهاب و نازکی دیواره واژن می شود. این عارضه با درد، سوزش، خارش، خشکی و آتروفی واژن همراه است.
برای درمان آتروفی واژن از روشهای دارویی و غیر دارویی استفاده می کنیم ولی بهترین آنها انجام آر اف واژن در رشت است. درمان با این روش طی چند جلسه به طور طبیعی باعث ترمیم دیواره واژن و بازگشت ضخامت و خاصیت ارتجاعی آن می شود.
سوالات متداول درباره آتروفی واژن در رشت
در اینجا می توانید پاسخ به رایجترین سوالات در مورد آتروفی واژن را بخوانید:
چرا کمبود هورمون استروژن باعث نازکی واژن می شود؟
چون این هورمون باعث کاهش کلاژن و اسید هیالورونیک در بافت واژن شده و خاصیت ارتجاعی آن را کم می کند.
راهی برای جلوگیری از واژینیت آتروفیک هست؟
هر چند ۱۰۰% نمی توان جلوی بروز این بیماری را گرفت ولی ترک دخانیات، مصرف لوبریکانت، خوردن غذاهای حاوی فیتواستروژن و اسیدهای چرب امگا-۳ و داشتن سکس منظم از روشهای پیشگیری از آتروفی واژن هستند.
ریسک آتروفی واژن در چه زنانی بیشتر است؟
معمولا زنانی که سیگار می کشند؛ زایمان طبیعی نداشته اند و یا رابطه جنسی ندارند بیشتر در معرض آتروفی واژن هستند. داشتن رابطه جنسی حتی در صورت دردناک بودن مهم است. چون نزدیکی باعث افزایش خونرسانی به واژن و بهبود خاصیت ارتجاعی بافت آن می شود.
اگر شما هم سوالی درباره درمان آتروفی واژن در رشت دارید، می توانید در قسمت نظرات این مقاله آنها را بپرسید.